Ja, en nog eens ja.
Alleen zal het niet lukken met de huidige generatie politici. Er zijn immers in kilometers geen visionaire leiders meer te bespeuren die dingen willen realiseren in het belang van het algemeen welzijn van iedereen op lange termijn!
Neem nu de sociaal-economische plannen van Arizona. Deze zijn weer een toonbeeld van asociaal beleid: de bedrijven en beter begoeden sparen, zelfs nog willen bevoordeligen op de kap van de minder begoeden die aan koopkracht zullen verliezen. Schandalig, maar niet verwonderlijk met conservatieve, neoliberale partijen als de N-VA en MR aan zet. Daarom is het des te onbegrijpelijker dat een partij als Vooruit zich voor hun kar laat spannen. Tenzij ze uiteraard bij de volgende verkiezingen fors achteruit willen gaan.
Het kan nochtans anders. Mijns inzien kan er niet bespaard worden op sociale zekerheid, pensioenen, gezondheidszorg, ontwikkelingshulp, enz. zonder eerst te besparen en te innoveren op een reeks andere zaken. Een paar voorbeelden voor de raap.
Na tientallen jaren kleuterpolitiek is ons landje kapot gefeodaliseert, versnipperd tot voorbij het absurde. Versnippering die leidt tot heel inefficiënt en duur bestuur. Een ware verspilling van belastinggeld zonder toegevoegde waarde.
Van ‘eendracht maakt macht’ hebben de laatste generaties politici ‘tweedracht maakt postjes ‘ gemaakt. Met een tsunami aan regeringen, ministerkes en bestuursellende tot gevolg.
Waarom 4 klimaatministers? Zouden we niet beter af zijn met één minister en een goed klimaatbeleid?
Waarom moet de Brusselse ring beheerd worden door drie beheersmaatschappijen? Kan het noch belachelijker?
Vooraleer aan sociale afbraak te doen, moet men dus eerst fors besparen op de kost van besturen in ons land. Stop de institutionele imbroglio. Er is geen enkele reden waarom ons land niet goed bestuurd zou kunnen worden door één regering van maximum 18 ministers zoals het vroeger was en zoals het in veel grotere landen wel kan!!!! Stop de waanzin aub!!
Bedrijven komen graag naar België omdat ze hier een gunstig fiscaal klimaat treffen, belastingfraude- en ontwijking met floeren handschoenen wordt aangepakt en ze hier gulzig van subsidies kunnen slurpen. In ons landje zijn de subsidies voor bedrijven een veelvoud van wat de buurlanden daaraan besteden. Tijd voor verandering!
Neem nu de luchthaven van Antwerpen. Al jaren verlieslatend. Een halfuurtje van Brussels Airport. Vooral gebruikt door vervuilende privé-vliegtuigen. Top 3 van de bestemmingen: Cannes, Kortrijk en Nice!!!! En toch wordt deze luchthaven federaal en regionaal gesubsidieerd!!!! Waarom eigenlijk? Afschaffen die boel aub.
Ook de aanpak van subsidies moet verbetert worden. Wanneer de overheid investeert in een bedrijf, moet ze de tegenwaarde in aandelen opeisen opdat de belastingbetaler niet alleen zou opdraaien voor de kosten, maar ook kan delen in de winsten! Het neoliberale principe van investeringen en kosten collectiviseren, maar winsten privatiseren moet de schop op!
Sommige havikjes zouden zelfs nu nog onze bijdrage aan de NAVO willen verhogen. Hoe dringend is dit als je weet dat de NAVO nu al veel, veel meer aan bewapening uitgeeft dat de andere landen. Hiertegen is het defensiebudget van Rusland en China, de zogenaamde boosdoeners, klein bier! Daarom zou ik eerder pleitten dat andere landen hun bijdragen verminderen!
De neoliberale Arizona boys zouden zelfs nu, nu het begrotingstekort heel hoog is, nog fiscale geschenkjes willen geven aan de beter begoeden. Hoe schaamteloos kun je worden. Dit is hetzelfde als de dronkaard (Arizona) die zijn laatste cent aan nog een pint bier (de rijkeren) geeft terwijl zijn kinderen (armen) schreeuwen van de honger en koude! En het cynische: de Arizona boys zouden onze dronkaard zijn uitkeringen dan nog willen verminderen omdat hij zijn geld slecht beheerd! Ja, en van wie zou hij dat leren?
In plaats van internationale belastingharmonisatie te dwarsbomen, zou ons landje beter aan de kar trekken van zulke harmonisaties.
Zoals eerder al beschreven, zou een eerste stap kunnen zijn om bedrijven die hier geen belastingen betalen, maar wel omzet boeken een forfaitaire winstbelasting aan te rekenen.
Belastingen betalen op de inkomsten die men haalt uit een land lijkt me logisch omdat om die inkomsten te halen men beroep moet doen op klanten en (publieke) diensten van dat land.
Of vinden jullie het normaal beste politici dat een E. Musk en konsoorten wereldwijd haast geen belastingen betalen?
Zoals eerder al bepleit, durf het erf- en schenkingsrecht aan te pakken. Veel te veel mensen dragen hun rijkdom, haast belastingvrij over op de volgende generaties. En dit veroorzaakt steeds groter wordende ongelijkheden in de maatschappij. Politici vinden jullie het normaal dat een minderheid aan de start verschijnt met een piekfijne rugzak vol miljarden, daar waar de grote meerderheid aan de start verschijnt met een kapotte, lege rugzak? Zijn dit gelijke kansen? Zelfs Warren Buffet, toch geen modale burger, zei hieromtrent: ‘Het is mijn overtuiging dat de overdracht van rijkdom binnen dynastieën niet gunstig is voor de samenleving’.
Schaf het huidige belastinglabyrint met zijn vele koterijen af en vervang het door een eenvoudig, transparant en rechtvaardig systeem waar alle Belgen en inkomsten gelijk zijn voor de wet. Voor de berekening van onze jaarlijkse inkomsten belastingen worden alle inkomsten opgeteld: inkomsten uit arbeid, inkomsten uit huur, netto ontvangen intresten (ontvangen min betaalde), netto gerealiseerde meerwaarden (meerwaarden min minwaarden), dividenden, uitkeringen, enz. Een euro is een euro. Op het totaal aan inkomsten wordt een progressief tarief toegepast zodat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Een systeem zonder uitzonderingen en achterpoortjes.
Het grote voordeel van een dergelijk systeem is zijn eenvoud en rechtvaardigheid. En je hebt meteen een taxshift van belastingen op arbeid naar andere domeinen. Verder zou eindelijk iedereen naar vermogen bijdragen in een beschaafde publieke dienstverlening. En gemiddeld gezien zouden de meeste mensen minder belastingen moeten betalen! En last but not least, het zou meteen ook vele belastingambtenaren bevrijden van administratieve taken, mensen die dan zouden kunnen worden ingezet om de weelderig tierende belastingfraude en -ontwijking aan te pakken.
De bovenstaande denkpistes zijn echt niet onhaalbaar. Alleen zal ik het waarschijnlijk niet zien gebeuren. Omdat onze democratieën verzand zijn in centocratieën waar het geld regeert. En met partijen die niet verder raken dan hun partijbelangskes en de belangen van het marktfundamentalisme zal het niet lukken. Vandaar mijn eerdere oproepen om deze schijndemocratieën te vervangen door een echte democratie, met een uitgeloot parlement en regering.
Soms droom ik dat er terug echte staatsmannen opstaan. Ruimdenkende homo sapiens’en zonder ideologische verblindheid en een met flinke dosis gezond verstand. Mensen die ons verenigen en fier maken. Mensen die ons land terug een sterke, eengemaakte regering (goedkoop en efficiënt) geven en een eenvoudig, innovatief en rechtvaardig belastingsysteem. Om onze 200ste verjaardag te vieren bijvoorbeeld. Wat zou ik dan terug fier zijn op mijn klein landje!
#Belgium #Budget #Challenges #Democracy #Equality #Good governance #Social security #State structure #Taxes
Volgend artikel verschijnt op 20/12/2024:
Recente berichten
BTW: BE0000000000 - cookiebeleid