Moet je je schamen omdat je eerder aan de luie kant bent?

21 februari 2025
Lui zijn heeft voordelen!

Helemaal niet! 

 
Lui zijn heeft dan wel een slechte connotatie, toch heeft het heel wat voordelen.
Dit vloekt uiteraard met onze neoliberale, meritocratische geloofsleer. Maar gelukkig strookt religie meestal niet met de realiteit!

Er zijn trouwens ook tal van mensen die de voordelen van luiheid niet ontkennen. Zo las ik in het boek ‘Werk is geen oplossing’ van Marguerite van den Berg dat sociaal psycholoog Devon Price van mening is: ‘doelloos je tijd verspillen is niet slecht. Het is zelfs een basisbehoefte. We zijn helemaal niet gemaakt om acht uur per dag te werken.’ Hij noemt het ‘the laziness lie.’

Ziehier een aantal redenen waarom ik denk dat lui zijn inderdaad nog niet zo slecht is. 

Een mooie carrière als ‘luiaard’.

Personeel zowel als baas is lui.

Toen ik met pensioen ging na een ononderbroken carrière van 42 jaar, schreef ik in mijn dagboek: ‘ Best tevreden met en trots op mijn carrière van klerk tot CEO. Zeker met de manier waarop, al spelend en lachend. Weet je, ben mijn ganse leven lui en bovenal een speelvogeltje en zotteke gebleven. Ben steeds me zelve gebleven en daar ben ik best tevreden mee.’


Inderdaad ik was en ben  eerder lui. Had een hekel aan lange werkdagen. Een hekel aan networking gedoe, spendeerde liever tijd aan familie en vriend(in)en. En heb nogal wat tijd besteed op mijn werk aan niet-werk gerelateerde dingen. En buiten mijn werk praatte ik haast nooit over mijn werk (was niet belangrijk).


Met andere woorden, mijn eigen carrière bewijst dat hard werken en druk-druk gedoe er eigenlijk niet zoveel toe doet!


Mijn luiheid past bij mijn levensvisie: 

  • Ik vind het belangrijk om traag te genieten en snel te werken. Immers , van werk is het goed, van plezier jammer dat het voorbij is. 
  • Voor de onnozele druk-druk-druk, shop-shop-shop m’as tu vu aanbidding van de groei pas ik! Vooruitgang kan toch niet betekenen dat 90% van de wereldbevolking zich aan deze aanbidding zouden moeten onderwerpen om de rest rijker en machtiger te maken. Hoe zou zoiets moreel goed te keuren zijn?  Met ruimdenkendheid, meer solidariteit, veel minder egoïsme en nationalisme en met het vernuft van homo sapiens kunnen we een andere wereld bouwen. Een wereld waar het algemeen welzijn van iedereen primeert op de welvaart en macht van enkelingen. Waar iedereen menswaardig kan leven zonder te moeten werken in een jobless society. Anders is het beter de sapiens uit homo sapiens te verwijderen!


Harde werkers.

‘Vertel me niet hoe hard u werkt. Vertel me hoeveel u gedaan krijgt.’

                                                           James Ling


De Duracell-konijntjes. Je kent ze wel. De harde werkers die altijd druk, druk, druk bezig zijn. En het erge (spijtige), ze zijn nog graag druk, druk, druk bezig. Erg omdat ze zo hun eigen vooruitgang als die van de maatschappij fnuiken.


Hard werken betekent immers niet efficiënt werken en is zeker geen garantie voor goede resultaten.


Vandaar dat harde werkers nooit veel indruk op mij gemaakt hebben. De Belgische dichter Maurice Geeroms  had gelijk toen hij ooit schreef: ‘wie werkt als een paard is een ezel!’.


Volgens mij om deze twee redenen.

  • Ze zijn zo druk bezig dat ze geen tijd meer hebben voor de echte zaken die er toe doen in het leven.
  • En tweedes, ze hebben of nemen geen tijd of zijn minder gemotiveerd om na te denken over hoe ze slimmer, niet harder zouden kunnen werken, hoe ze hun job zouden kunnen vereenvoudigen, hoe ze systemen zouden kunnen verbeteren, hoe ze zichzelf overbodig zouden kunnen maken. Nochtans zijn dat net de dingen die voor resultaten en vooruitgang zorgen!


En nog erger, vele van onze huidige kleuterpolitici denken ook nog dat we met zijn allen hard moeten werken (en shoppen). Ze denken nog altijd in het 20e -eeuwse riedeltje van werk-werk-werk (80% werkzaamheidsgraad).


Vooruitziende politici zouden nu al bezig moeten zijn met hoe de mensen menswaardig zouden kunnen blijven leven (cfr invoering basisinkomen) in een meer jobless society. Immers de technologie laat toe dat we het nu al met veel minder mensen kunnen doen (IT, robotisering, AI, enz.). We moeten die vooruitgang niet afremmen  met ‘activerings-narratieven’, maar toejuichen en stimuleren!


Creativiteit.

‘Iedere idioot kan werken, maar om te rusten moet je verstand hebben’

                                                            Ernest Hello.


Inventiviteit en creativiteit zijn veel belangrijker voor je carrière en voor maatschappelijke vooruitgang. Ze vergen afstand, een beetje verstand en vooral ze zijn incompatibel met druk, druk, druk. De beste invallen komen vaak als je niet met je werk bezig bent, als je wandelt, als je nikst.


Vandaar mijn boutade, ‘slim en lui’ zijn de echte motoren van vooruitgang. Het is geen toeval dat Archimedes zijn probleem oploste in zijn bad en toen ‘Eureka’ riep!


Slimme mensen kunnen trouwens ook gemakkelijker alleen en lui zijn. Ze vervelen zich immers veel minder omdat ze nadenken over alles en nog wat. Essentieel voor vooruitgang.


Pol Vanhaverbeke, een Belgische schrijver en dichter besefte dat ook toe hij schreef: ‘Als je lui wil zijn, moet je je verbeelding laten werken.’


Luiheid, goed voor je mentale gezondheid.

Volgens de WHO is depressie inmiddels volksziekte nummer één. We hebben een tekort aan zingeving. Een tekort aan spel. Een tekort aan luiheid.


In mijn 42 jarige carrière ben ik nooit een dag thuis geweest met stress of burn-out verschijnselen. Gewoon omdat ik als luiaard mijn job graag deed, de indruk had dat ik zinvol werk kon verrichten (geen bullshit job) en mijn werk nooit mijn eerste prioriteit is geweest. Ik nam de tijd om lui te zijn!


Verantwoordelijkheid

Verantwoordelijkheid en luiheid hebben niets met elkaar gemeen. Het is dus niet zo dat als je eerder wat lui bent, dat je geen verantwoordelijkheid kunt dragen. Zo heb ik steeds mijn verantwoordelijkheid genomen en gedragen, dat was een erezaak!


Verantwoordelijkheid heeft te maken met anderen het gevoel te geven dat je te vertrouwen bent, durven uitkomen voor je mening, afspraken nakomen, fouten durven toe te geven, problemen oplossen in plaats van schuldigen te zoeken, handelen volgens een correct functionerend moreel kompas, enz.


Harde werkers hebben met deze zaken vaak zelf meer moeilijkheden. Iemand die hard werk zal niet zo rap zijn fouten toegeven want hij heeft immers ‘hard’ gewerkt. Hij zal vaker zondebokken zoeken



Conclusie

Als verantwoordelijke luiaard, durf ik te poneren dat luiheid nog zo slecht niet is! Weet je als ik vroeger moest kiezen tussen een ‘harde werker’ en een ‘slimme luiaard’ koos ik steeds voor de laatste. Omdat die meestal betere resultaten zal voorleggen. Luiheid heeft inderdaad een aantal belangrijke voordelen!!!!!



Wat is efficiëntie?  Intelligente luiheid.

#Freedom #Good/bad practices #Homo sapiens #Identity/Be yourself #Job market




Volgend artikel verschijnt op 29 maart 2025.


Nog te bepalen


Recente berichten

door Jean Lhoëst 24 januari 2025
Waarom De Wever niet geschikt is als premier. Omdat de man verdeelt en heerst in plaats van te verenigen en te leiden.
20 december 2024
De 'starve the beast strategy' van de N-VA om de rijkeren te bevoordelen ten koste van de minder begoeden. De echte agenda van deze partij (N-VA = Niks voor Anderen?) is bedrijven en rijkeren pamperen, de zwakkeren en andersdenkenden dresseren en en passant het land versnipperen om zo heel wat postjes bij te creëren.
door Jean Lhoëst 29 november 2024
Alleen zal het niet lukken met de huidige generatie politici. Er zijn immers in kilometers geen visionaire leiders meer te bespeuren die dingen willen realiseren in het belang van het algemeen welzijn van iedereen op lange termijn!
door jan.lhoest 25 oktober 2024
Weer al eens crisis in het Midden Oosten. Israël voert weer ongestoord straf en genocidaire expedities uit in zijn buurlanden. Hierbij het internationaal recht, de mensenrechten en de VN resoluties negerend. En de wereld kijkt onverschillig toe zonder iets te doen tegen deze geweldenaar. Meer zelfs, sommige westerse landen blijven Israël verder militair steunen. Kennen […] The post Zou ‘genocide’ zelfverdediging betekenen in het Hebreeuws? appeared first on Lhoëst Jean.
door jan.lhoest 11 oktober 2024
De Olympische Spelen van ‘Paris2024’ waren een succes! De spelen waren ‘Seine-sational’ zoals Thomas Bach, de voorzitter van het IOC het mooi verwoordde. En ook ons landje deed het voortreffelijk met drie gouden medailles. En onze Nafi Thiam schreef in Parijs geschiedenis door voor de 3e keer op een rij de olympische titel in de zevenkamp […] The post Paris2024: Goud in dubbele moraal. appeared first on Lhoëst Jean.
Share by: