Français English
Wie is god? Bestaat god?
Volgens VanDale is God “het Opperwezen, de Schepper, de Geest waardoor en waarin alles is, m.n. het opperwezen in monotheïstische godsdiensten zoals het christendom, het jodendom en de islam.”
Aristoteles beschreef hem(?) als de ‘onbewogen beweger’. En in zijn uitstekende boek ‘What we cannot know’ definieert Marcus du Sautoy God ‘as the things we cannot know’.
Sinds men de mens wijs gemaakt heeft dat er een god bestaat, is ‘bestaat God?’ waarschijnlijk een van de meest gestelde vragen die bij iedereen wel al eens door het hoofd zal zijn gegaan… En waar we spijtig genoeg nooit een zinnig antwoord op zullen kennen. Men kan inderdaad niet bewijzen dat god bestaat, maar ook niet, dat hij niet bestaat. Het zal altijd een mysterie blijven….
God, een verhaaltje
Volgens mij bestaat god niet.
Het gaat hier om een van de zovele nepverhaaltjes en mythes gecreëerd door de mens.
Sinds bezit bestaat, en dus ongelijkheid, vind de heersende klasse altijd wel verhaaltjes om de massa onder de knoet te kunnen houden. En het bestaan van god is zo’n eeuwenoud verhaal dat nog altijd min of meer stand houdt…
Je kent het verhaaltje wel: god bestaat en ziet u. Wees dus braaf, want stouteriken gaan naar de hel, en niet naar de hemel. Daar valt niet aan te ontkomen… tenzij voor de heersers en rijken zelfs natuurlijk die hun zonden konden afkopen met aflaten…. En de slimsten onder de massa trokken zich er niets van aan. Zij wouden sowieso niet naar ‘de hemel’ uit schrik dat ze daar hun partner weer zouden tegenkomen….
Bye the way, het is niet omdat ik niet in god geloof, dat ik niet hou van de christelijke waarden. De meeste ervan maken deel uit van mijn moreel kompas. Waarden als naastenliefde (bemin u naaste zoals uzelf), rechtvaardigheid, eerlijkheid, enz. zijn gewoon wegen naar geluk. Eigenlijk zijn dit trouwens universele waarden die de bijbel overgenomen heeft van vroegere wijsgeren zoals Confucius en anderen.
Waarom bestaat God niet?
Er leven op aarde miljoenen goede, maar spijtig genoeg nog veel, veel meer goedgelovige mensen. Maar God de goede is een grote leugen. Moest hij bestaan, zou de zogenaamde almachtige ‘onbewogen beweger’ niet onbewogen kunnen blijven bij al het leed, onrecht, ellende, haat … die zijn voornaamste schepping veroorzaakt, vaak nog in zijn naam!
Zeg nu zelf, hoe vallen de volgende ongerijmdheden – een onvolledig lijstje – te rijmen met christelijke waarden?
De almaar groeiende kloof tussen rijk en arm. De 1% bezit meer dan de helft anderen. In het westen is meer dan 1 op de twee gevaccineerd tegen Covid-19, in Afrika amper 3%. Obscene vaststellingen.
Nog steeds geldt de eeuwenoude mantra ‘hoe rijker, hoe minder belastingen en hoe meer voordelen’. Gewoon omdat de wetten nog steeds geschreven worden door de heersende klasse, die verliezen socialiseren (de 99%) en winsten privatiseren (de 1%).
Een wereld waar verdeeldheid, polarisatie, ‘eigen volk eerst’ kreten, jacht op ‘zondebokken’, haat, discriminatie, hokjes denken, onderdrukking, uitsluiting en zelfs terreur meer en meer genormaliseerd worden.
Een wereld waar het rechts nationalistische gedachtengoed in steile opmars is met gevaar voor de rechten en vrijheden van iedereen, inzonderheid minderheden, anders denkenden en anders zijnden. Een wereld waar ‘welkom’ bordjes vervangen worden door ‘hier waak ik’ bordjes. Kortom een feodale wereld vol stammenstrijden.
Een wereld waar de armen steeds meer aan hun lot worden over gelaten. Sommigen denken inderdaad nog steeds, zoals in de middeleeuwen, dat wie arm is, ‘niet waardig genoeg geoordeeld wordt door God om uitverkoren te worden’. En dus dat armoede hun eigen schuld is.
Een wereld waar de menselijke natuur en geest meer en meer beknot wordt door indentitaire en culturele waanzin. Net als vroeger wordt bloot bijvoorbeeld meer en meer tot vrees gemaakt!
Een wereld waar het neoliberalisme god is ondanks zijn aanslag op de leefbaarheid van de planeet en het welzijn van de mens. Zo verloedert de homo sapiens, het zelfverklaarde meesterwerk van God steeds verder naar een geknechte ‘homo economicus’ die werkt en consumeert.
Dit alles gebeurt onder het alziende oog van God zonder dat zelfs nog maar één van zijn aardse vertegenwoordigers (de kerk) zijn stem eventjes verheft….
Zou de wereld zo rammelen en klepperen door de hebzucht van de mens als God echt bestond?
Wat is god voor mij?
Persoonlijk associeer ik ‘god’ met geluk. De natuur zit zo goed in elkaar dat iedereen, ongeacht stand of rang, gelukkig kan zijn als hij wil. Dit beschouw ik als iets goddelijk. Het vergt echt geen fortuinen of buitenaardse inspanningen om je gelukkig te voelen…
Geluk schuilt inderdaad in de gewone dinges des leven, die echt voor iedereen bereikbaar zijn.
Uit eigen ervaring weet ik dat het om dingen gaat zoals aandacht schenken aan anderen, een goed gesprek, je horizon verbreden. Een wandeling om je verbeelding de vrije loop te geven, solidair zijn met iedereen, liefde geven en ervaren, tevreden zijn met wat je hebt. Je verwonderen over de dingen die je rondom je ziet, je nieuwsgierigheid botvieren door anderen te leren ontdekken, anderen verheffen, deuren openen. Je talenten benutten, iets doen met overgave, het hebben je zijn niet laten overheersen, jezelf durven zijn, enz.
Neem het leven, en zeker je zelf niet al te serieus. Gewoon de gulden regel toepassen is voldoende: doe niets aan anderen wat je niet zou willen dat ze jou aandoen.
Of neem nu een goede sekspartij. Het feit dat klaarkomen biologisch gezien voor iedereen dezelfde sensatie is, is toch ook een opmerkelijke prestatie van de ‘schepper’, wie het ook moge zijn. In ‘la petite mort’ ’ zijn we allen gelijk. Prachtig toch!
Het feit dat we gelukkig kunnen zijn maakt het leven zo waardevol. En het feit dat dit voor iedereen weggelegd is goddelijk: je gedragen als een ‘homo sapiens’ en het geluk lonkt om de hoek!
Wie gelukkiger wil leven, moet beter leven.
Seneca (-4/65) Romeins filosoof en toneelauteur
#Christianity #happiness